Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrćarstvoSadnja paprike - Na otvorenom nakon prve dekade svibnja

Sadnja paprike – Na otvorenom nakon prve dekade svibnja

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Paprika je najzahtjevnija povrtlarska kultura. Presadnice ne treba saditi u hladnu zemlju.

Sadnja presadnica bilo koje povrtlarske kulture je izazov, a paprika je najzahtjevnija među povrćem. Osjetljiva je na vremenske uvjete i stres prilikom presađivanja.

Presadnica treba biti dobro razvijena, snažnog korijena, stablo jako i elastično s tri do četiri dobro razvijena lista.

Ne podnosi temperaturne promjene

Ovo je toploljubiva kultura i u našem klimatu najbolje uspijeva iz rasada. Na otvorenom polju sadimo presadnice kada je zemlja dovoljno topla, najbolje kada se zagrije iznad 10 do 12ºC. Ne sadite je u hladnu zemlju. Na temperaturi koja je niža paprika doživljava stres, prestaje rasti i razvijati se. Ona ne podnosi nagle promjene između dnevne i noćne temperature. Zbog toga joj listovi počnu žutjeti i opadati.

Najbolje termin za sadnju na otvorenom je nakon prve dekade svibnja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Za sadnju odabrati osunčane parcele, dobro drenirano, rahlo zemljište, bogato hranivima. Mjesto treba biti zaštićeno od udara vjetra, ali s dobrom ventilacijom.

Pročitajte: Kako pravilno saditi i njegovati rajčicu?

Sadnja na otvorenom polju

Paprika ima slabo razvijen korijenov sustav, a veliki je potrošač vode. Za nju se kaže da “voli da joj glava bude na Suncu, a noge u vodi”. Neophodno je da ima osigurano zalijevanje tijekom vegetacije.

Sadnja se obavlja najčešće na razmak 40 x 40cm, ali se međuredni i razmak u redu prilagođavaju uvjetima, agrotehnici i sorti, odnosno hibridu.

Postoje različiti sustavi sadnje. Suvremeni uzgajivači papriku sade na razmak 70 x 30cm. Dio njih preporučuje sadnju paprika u paru i tada je razmak od 50 do 60cm između sadnih jama. One trebaju biti dovoljno duboke, a na dno se dodaje organsko gnojivo koje se izmiješa sa zemljom. Posađene presadnice je potrebno dobro zaliti.

Nakon deset dana biljke se ukorijene i formira se novi list te nastavljaju svoj rast i razvoj. Površinu zemlje oko njih je najbolje malčirati kako bi spriječili isušivanje.

Pročitajte: Presađivanje rajčice – Što trebate učiniti da biste imali visok prinos

Kada je spremna za prihranu?

Mlada biljka paprike nam formiranjem novog lista kazuje da se primila, da njen korijen raste i da je spremna za prihranu. U tu svrhu se koriste gnojiva bogata fosforom koji pomaže bolji razvoj korijena.

Nastaviti s prihranom svakih 10 do 14 dana. Za rast će biti neophodna gnojiva bogata dušikom sve do početka cvjetanja i plodonošenja.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI