Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaLisne uši - Prirodne metode za borbu protiv ovih štetnika

Lisne uši – Prirodne metode za borbu protiv ovih štetnika

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Lisne uši – Najbolja pomoć u organskom vrtu bit će biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetnike poput magneta.

Krenula je sezona nametnika, a najčešće ćete u vrtovima i na balkonima na svojim biljkama pronaći lisne (biljne) uši. Riječ je o nametnicima koji se hrane mladim i sočnim dijelovima biljke – listovima. Brzo se razmnožavaju i mogu prouzročiti velike štete. Ovaj nametnik najaktivniji je od lipnja do rujna, ali nagli porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja čini idealne uvjete za razmnožavanje. Optimalna temperatura za rast biljnih uši je 20 – 28°C, a vlažnost zraka oko 60 %.

Bez obzira na broj bubamara koje se njima hrane, lisne uši najčešći su nametnici u vrtu. Mrkva, celer, peršin, paprika i ruže samo su neke od najčešće izloženih biljaka. Zaraženo lišće djeluje deformirano, izgleda raščupano, kovrča se i žućkaste je boje. Ponekad izazovu veću štetu prenošenjem bolesti nego samim sisanjem sokova iz biljke. Ali za sve ima lijeka pa je tako i ove napasnike moguće suzbiti postavljanjem zaštitnih mreža ili ljepljivih pločica, prirodnim ili kemijskim sredstvima.

Pročitajte: Koje biljke tjeraju, a koje privlače štetnike?

Biljke hvatalice

U organskim vrtovima problem štetnika nikad se ne rješava samo jednom metodom. Ponekad pomažu male ptice poput sjenica koje, kad se gnijezde, intenzivno pretražuju svaki kutak vrta u potrazi za kukcima i gusjenicama. No, najbolja pomoć u organskom vrtu bit će biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetnike poput magneta.

Kovrčava kiselica koja nam je najpoznatija kao korov, zapravo je biljka zaštitnica, posebno ako se sadi uz blitvu. Kao hvatalicu možete koristiti i bazgu, koja privlači lisne uši. Uz kupusnjače zasadite dragoljub, privlači gusjenice. Ta lijepa cvjetnica privlačna je i lisnim ušima. Cvjetnice poput nevena i kadifice djeluju putem tla. Njihov korijen izlučuje fitoncide, spojeve koji odbijaju korijenove nematode (obliće), mikroskopski sitne crviće koji napadaju korijen voćaka, ali i mnoge povrtnice. Iako ih je teško vidjeti, lako se vide posljedice njihova djelovanja; slabiji rast, žuti listovi, pa čak i uvijanje listova (kod kupusa).

Kemijski pripravci

Kemijski pripravci za suzbijanje biljnih ušiju zovu se pesticidi. Ipak, upotreba pesticida se nastoji izbjeći te postoje mnoge prirodne metode koje djeluju.

Pročitajte: Dobri i loši susjedi u vrtu

Prirodne metode

Metoda ispiranja i fizičkog uklanjanja lisnih ušiju – listove, dijelove i stabljike koji su pogođeni može se odrezati, isprati mlazom vode ili poprskati šećernim sokom. Učinkovitima su se pokazali i  pripravci od koprive ili dalmatinskog buhača, lavande, korijandera ili nevena.

Odlučite li se na pripravak od koprive trebate kantu napuniti koprivama i preliti vodom, dodati šaku vapna i takvu smjesu koristiti za zalijevanje biljaka 2 puta tjedno.

Vrlo učinkovita u borbi s ušima pokazala se i otopina od  50 ml deterdženta za posuđe u litri vode. Time prskajte listove svakodnevno, najbolje ujutro. Ako ne daje rezultate u otopinu dodajte 50 ml alkohola.

Kao prirodna zaštita od lisnih uši često se koristi i pripravak od kiselog mlijeka. Napravite smjesu od 250 ml kiselog mlijeka, 1 l vode i 2 žlice brašna. Dobro poprskajte biljke, stvorit će se zaštitni film. Ne pomognu li sva ova prirodna sredstva, posegnite ipak za kemijskim sredstvima.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI